torsdag 26 april 2012

Ulricehamnsbanan och oljeberget


Flygfoto 1958 Oscar Bladh, Jkpg läns museum

Nere till vänster kan man se Oljeberget under byggnation









foto: Rolf Johansson 1969

Här ser man stickspåret som gick in i berget. . Rälsen hit låg kvar till 1985 medans rälsen in i depån fanns ytterligare ca 10år. Oljedepån stängdes 1997. Dom sista året skedde transporterna med lastbil. Bergsrummet ventileras fortfarande, går man upp på berget så hittar man diverse fläktar mm.

Efter 1960 då Ulricehamnsbanan lades ned ville militären att rälsen skulle ligga kvar ifall om att. Men när Göteborgsvägen byggdes 1969 fick dock militären ge efter och det mesta av rälsen plockades bort.
Finns några fler bilder här.  :http://www.tydal.nu/postvagnen/733720.htm


Här kommer ett filmtips från PLJ arkiv samt lite text av Claes Idhén.
http://www.youtube.com/watch?v=DKikqsBFZWs

En bit in i filmen kommer en gammal smalfilm från de absolut sista grustransporterna som kördes från Bottnaryds grustag till Jönköping på gamla Ulricehamnsbanan 1966. Strax därpå revs rälsen upp ända fram till “oljeberget” ovanför Tokarp-Gräshagen och banvallen “bröts” sedermera när Göteborgsvägens nya sträckning med den branta backen byggdes. Sekvensen är filmad vid Västra Jära och Knutshult och visar bron över järnvägen som var den gamla sträckningen av Göteborgsvägen, som sedan byggdes  om med delvis ny sträckning under  de sista åren av 60-talet. Backen med den nya sträckningen invigdes 1969.
Det finns en del gamla stenar kvar i skogen efter brofästena och man ser rester av den gamla sträckningen av riksvägen, här och där i närheten. Att det var en 40 meter lång vägbro över järnvägen där mitt i skogen. Svårt att fatta! Den byggdes i samband med järnvägsbygget på 30-talet och vägen fick ju beteckningen Riksväg 5 på 40-talet för att få beteckningen riksväg 40 1962.

Som en extra bonus så får man i slutet av filmen se industrispåret mot Husqvarna samt lite glimtar av
Ekhagen och Österängen.

3 kommentarer:

  1. På flygbilden som jag tror är från 1958 så är Oljeberget fortfande under byggnation. Det stod klart 1960 och avecklades 1997. Sista tåget gick dit 1985 och rälsen plockades bort 1988. Stickspåret låg dock kvar ett bra tag till. Alla leveranser till och från berget skedde 85-97 med bil.

    SvaraRadera
  2. Transporterna med lastbil skedde dock genom ett annat inslag i berget som låg "en våning" under lite till höger om bilden ovan. Där fanns sedvanlig vaktbarack byggd som en enfamiljsvilla med extra glasat "burspråk" av samma typ som på järnvägsstationer där vakten satt som öppande grindarna för tankbilarna. Idag är denna nedre del av området återställd och där finns nu istället någon form av kommunalt gruppboende.

    SvaraRadera
  3. Tack för infon. Det fanns ju även en ingång en våning upp som du kan se på inlägget Ulricehamnsbanan Tokarp Jordbron. Vet du något om denna? jag trodde den var för Lastbilarna. Jag antar att dom flesta byggnaderna på bilden är baracker som användes under byggnationen, vet du om några av dessa fanns kvar efter att anläggningen var klar?

    SvaraRadera