tisdag 8 maj 2012

Järnvägen Jönköping Östra-Vissmålen - koport till Granbäck

Koport från Vättersnäs till Granbäcks gård. Från 1864?



18 kommentarer:

  1. Den är också säkert original! En koport som sagt och en väg (Apollovägen)som var stadsplanelagd redan på generalkartan från 1913 av Per-Olof Hallman (Hallmansvägen på Bymarken du vet)! Kul att se sommmarhemmet uppifrån liksom det stora huset som låg i hörnet S Apollovägen-Birger Jarlsgatan där det nya höghuset uppförts idag. När revs det förresten? Kan det vara i början av 90-talet? Inte alltför länge sedan. Minns att det var en stor hög granhäck runt huset. Min sambo säger att det gick en grusväg från Klövergatan till kungsängsskolan och att vägen söder om undergången, som var en grusväg och som syns på bilden gick mer rakt upp än dagens väg med sin böj. Den gamla följde liksom kolonins staket och den nuvarande cykelvägen.

    SvaraRadera
  2. Runt 90 revs nog huset. Ang grusvägen mellan klövers och kungsängsskolan gick den där bilvägen går nu?

    SvaraRadera
  3. Skulle också tro det. Enligt min sambo gick grusvägen där Kungsängsleden går idag. När hon gick på Kungsängsskolan 1970-73 var det mer som en liten stig och hon minns att man blev lerig när man gick där när det var blött och regnigt. En annan liten undran: Varför fanns det en övergång över järnvägen så nära koporten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det för ett litet hus som ligger precis bortanför bussarna och vändplanen, västerut mot Jönköping? Är det en liten "arbetsbod", eller?

      Vilka fina bilder över Österängen du fått tag på! Såg du förresten flygbilden -60, eller liknande, som var med i Vätterhems tidning, som kom i brevlådan förra helgen? Där ser man ju korsningen över Apollovägen tydligt b la.

      Radera
  4. Det ligger ju för också ett litet hus på andra sidan järnvägen mittemot det grå från -30. Vad är det för något?

    SvaraRadera
  5. Ja man snålade inte med över och undergångar på Österängen.
    Det lilla huset vid bussarna? ingen aning arbetsbod? busschaufförs toa?
    Det andra lilla huset vid 1930-huset tror jag är samma bod som står där idag.

    SvaraRadera
  6. Är det en synvilla? Jag tycker att det ser ut som det är minst ett hus tvärs över järnvägen. Mittemot boden framför 30-huset. Snart kanske man ser hus överallt!

    SvaraRadera
  7. Kanske är det kuren från Sanna hpl, den borde väl varit därvid.

    SvaraRadera
  8. Den övergången t e x, borde väl tillkommit då traktorer med stora höskrindor (tidigare häst- el oxdrivna)eller andra breda attiraljer var, i synnerhet för breda för att komma igenom koportarna.

    SvaraRadera
  9. Hej! Har precis börjat kolla på denna sida och det är mycket spännande och intressant att se alla dessa gamla bilder. Är uppvuxen på öxnehaga och ett av mina första minnen är att ett hus brann ner där Kittendorfs-villorna ligger idag. Jag antar att det var boningshuset till Granbäcks gård, även om jag minns det som att det var ett litet hus som brann ner? Och ladan till gården läste jag nånstans att den revs nån gång på 90-talet, men stämmer det verkligen? Den har jag inga minnen av alls. Skulle vara roligt att se fler gamla bilder från öxnehaga, granbäcks gård och områdena kring kungsängen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå det var boningshuset som brann. Det vintern 1985, jag bodde i närheten och trodde först att det var ladan som brann.
      Ang. När ladan med bilverkstad i revs är jag inte helt säker men den borde rivits tidigt 90-tal innan villorna byggdes.
      Men det skulle Iofs kunnat varit i sluten av 80-talet.

      Du lär hitta en hel del om Öxnehaga här på bloggen och på min hemsida. Det första inlägget så finns ju även en länk till Öxnehagas bildbank.

      Radera
    2. Ok. När man åker österut på kungsängsleden precis efter kungsängsskolan fanns länge en liten avstickare upp till höger in i skogen. Där stod i många år en sorts container eller nåt och idag är det precis bakom de nybyggda grå husen. Osäker på om man ser denna lilla väg än idag? Var det en väg till Granbäcks gård? Lite längre fram ser man att det är lite asfalterat upp mot höger precis framför ett gäng björkar. Är det rester av en gammal väg som gått upp mot gården också? Någon som vet?

      Radera
  10. Hej, den vägen gick upp till civilförsvarets övningsområde, jag var själv där med skolan och fick släcka en brinnande docka en gång.
    Vägen gick ca 100m upp då kom man till en grusparkering området var sedan inhägnat och bestod vad jag minns av några små hus och ett litet torn har jag för mig. Jag vet inte mellan vilka år som anläggningen fanns, men jag har hört att den fanns där i mitten av 60 talet iallafall. Jag antar att den försvann ibörjan av 90 talet när villorna byggdes. Idag finns inget kvar förutom att man ser var vägen gick. Måste tillägga att det fanns även en suverän cykel och moppebana precis gämte grusparkeringen.

    Den andra vägen du nämner, jag antar att du menar den som är strax innan vägen upp mot gubbhagsg. Den gick till ladan(bilverkstad) och fortsatte sedan mot granbäckshuset. Jag har en karta över det jag kan lägga upp den vid något lämpligt tillfälle.

    SvaraRadera
  11. Ok, spännande! Vore kul att se kartan någon gång, lägg gärna upp den vid tillfälle. Jag minns inte själv några småhus alls i området innan Kittendorfsvillorna byggdes, förutom min vaga minnesbild av kåken som brann då förstås. Jag var i och för sig inte jättegammal då (född -80). Någon berättade för mig att brandkåren använde detta område som övningsplats och övade brandsläckning här ibland. Det låter nästan som att det kan ha varit platsen du nämner? Kanske är det nån sån liten brand jag minns snarare än att Granbäckskåken brann ned -85.

    En fråga om sommarlagårn. Det är inte samma som Granbäcksladan va? Var exakt låg sommarlagårn, vet du det?

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
  12. Jo det stämmer, brandkåren brukade hålla till där.
    Granbäckshuset brann sent på kvällen kom jag ihåg, det stod sedan lite halvt nedbrunnet i typ ett halvår innan det revs.
    Sommarlagårn låg ungefär mitt emellan oxhagsskolan och nuvarande Öxnegården.
    Den revs 69-70 någongång.

    SvaraRadera
  13. Ok! Det hade varit väldigt intressant att se fler bilder från Granbäcksgården, civilförsvarets övningsplats, Kungsängsskolan när den var ny osv men det finns kanske inte att få tag på så lätt?

    SvaraRadera
  14. Jag är på jakt efter bilder från civilförsvaret, har ingen alls för tillfället men dyker det upp något så lägger jag upp dem på bloggen.
    Granbäck och kungsängskolan kommer också om jag hittar lite bilder.

    SvaraRadera
  15. Hej, Om du är intresserad så bodde jag på Granbäcks Gård tills det tyvärr brann ned. min mail är inventus1@msn.com

    MVH Johan.

    SvaraRadera