Här en vinterbild: http://osterangen.blogspot.se/2009/02/hogamosseprojektet.html
och här en bild efter branden: http://www.panoramio.com/user/1952313?comment_page=6&photo_page=2
Där dök det upp en Högamosse bild. Tack Johan.
foto Claes Idéhn Där dök det upp en bild till. Tack Claes. |
karta 1954 |
Satellit bild Eniro |
Höga mosse sep 2012 Allt är jämnat med marken. |
Jordkällaren finns iallafall kvar. Det går även att hitta lite betongrester från ladugården mellan platsen där Högamosse låg och Jordkällaren. |
Jaif stugan våren 2012 |
Inne i Jaif stugan |
September 2012 |
Gamla Öxnegården byggdes 1943 och låg strax öster om där Oxhagsskolan nu ligger.
1970 togs byggnaden över av BPA som hade byggnaden som kontor mellan 1970-1980.
Under denna tid flyttades stugan 4 gången för 50meter söderut till Lahagsgatans vändplan, sedan
ytterligare en bit söderut till där vaktmästeriet idag ligger därefter följde den med byggnationen ett
par gånger till tills den slutligen togsöver av bågskyttarna 1980 där den ännu står.
Det finns ytterligare ett gammalt hus vid bågskytteklubben det är den gamla klubblokalen som flyttades
upp från Husqvarna vapen (ev Viktoriabyn) ca 1963.
Huset vid mopedbanan som ligger vid vattetornet vet jag inte hur och när det har kommit dit (kommentera gärna om du vet något detta).
Vidgar man vyerna lite så finns det ju en banvaktstuga kvar nere vid undergången till Österängen. Söderut finns ju även Lönneberg med sitt underjordiska rike.
Gamla Öxnegården 1970 (foto: Ove Claesson) |
Samma plats 2012 |
I mitten ser man Gamla Öxnegården som BPA kontor 1972. Det verkar som att BPA målade stugan röd. |
Jan 1964 brann det ordentligt i Gamla Öxnegården. Jönköpings-posten 29 jan 1964. |
Jönköpings-posten 31 jan 1964. |
Så här ser det ut idag. En viss tillbyggnad har tillkommit. |
Nästa inlägg kommer bli en förteckning över de byggnader som fanns på Öxnehaga före 1970.
Spännande inlägg! Märkligt nog var jag själv på besök på öxnehaga i helgen som gick och skulle kika på Hökamosse, som jag ju hade hört brunnit ner. Gick vidare mot Järabacken och upptäckte då också att JAIF-stugan hade rivits. Jag har som jag nämnt innan vaga minnen av att stugan användes som värmestuga för skidåkarna och att man kunde köpa lite choklad och kaffe där. Det måste varit första halvan av 80-talet. En kollega till mig berättade att den användes flitigt som servering redan på 60-talet. Folk åkte bil från Nässjövägen och fram till stugan tydligen.
SvaraRaderaFår man fråga var du har fått tag i de gamla JP-klippen? Finns något arkiv med gamla JP? I såna fall kanske man kan hitta mer om tex Granbäcksbranden, bilder från civilförsvaret mm mm. Ser fram emot nästa inlägg!!
Mvh
Johan Karström
Kul att du minns Jaif-stugan när den användes, själv minns jag inget av den trots att jag säkert varit där. Minns du om den stugan som nu används fanns då? Jag har ett inlägg på gång om elljusspåret som tydligen fanns innan Nya Öxnegården, då utgick det från Jaifstugan, lamporna var nog inte dom samma som idag som ska vara från 1976. Det ska då även funnits några taffliga elljus från stugan ner till Nässjöv. där dom flesta tydligen parkerade. Du kan väl höra med din kollega om han minns något av detta.
SvaraRaderaAng. JP så finns alla nummer på Arkivhuset som microfilm, bara att gå in och läsa, det tar dock ganska lång tid. Det tog mig lätt en timme att gå igen Jan 64. Om du går dig och hittar något intressant så får du gärna maila det till mig, detta gäller även om du kommer över några intressanta bilder, jag börjar få ont om dom nu.
Hej,
SvaraRaderaJag pratade med min kollega igen angående Jaif-stugan. Han bodde vid den tiden (slutet 50-talet och några år framåt) på Rosenlund och tog sig på skidor till Jaif-stugan om vintrarna. Då fanns ingen lift och också bara en nedfart i backen (förmodligen den som ligger närmast liften idag?). När han sen skulle hem igen, sneddade man tydligen över backen och ner i skogen tills man kom ner till närheten av skjutbanan och ekhagens centrum och sen ner till "svarta broa". Vid tillfällen man tog bilen, så parkerade man precis som du skrev utmed grusvägen till Nässjövägen nära stugan, men några elljus påstod han inte fanns då.
Vad gäller stugan längst ner i backen, bör väl den ha tillkommit då liften byggdes. Kan det gissningsvis ha varit någon gång på 70-talet?
Jag har bilder på Hökamosse (väldigt lik den du har lagt upp, också vinterbild) och på Lönnebergas boningshus (liknar lite Granbäcks tycker jag).
Intressant med kartbilden från -54. Det ser ju ut att ha funnits nåt i norvästra hörnet av Högamossetomten mittemot ladan. Undrar när det byggdes, när det senast var bebott osv osv. Får inte riktigt ihop vägarna bort mot dagens Glasvingevägen (där jag är uppvuxen) dock.
Hej, Kul med historien från Jära. Eljusspåret måste alltså kommit till i slutet av 60-talet. Jag får forska vidare lite här.
SvaraRaderaJag håller på att kolla vägarna på 54-kartan med dagen vägar och ska försöka lägga upp en så exakt skiss som möjligt framöver.
Är det du som tagit fotot på Hägamosse? isf får du gärna maila den till mig så jag kan lägga upp den på bloggen.
Min mail är heiden(a)algonet.se .
Jag lade också märke till husen i hörnet, kan kanske varit hönshuset och drängkammaren.
Hökamosse var min morfar med och byggde. Riktigt när vet jag inte men Kristine Scoutkårs föräldraförening var inblandad. På 1960 talet (kanske in på 70) serverades det våfflor i stugan varje söndag. Åtskilliga är de gånger jag varit med och serverat eller lekt på övervåningen.
SvaraRaderaIntressant. Skriv gärna lite mer om dina minnen härifrån. Vilka var det som besökte våffel-serveringen? var det folk från öxnegården eller från Ekhagen? Åkte folk bil dit? Minns du när ladugården revs? Skulle även vara kul med lite bilder från denna tid.
RaderaHej Jag född 1952 var ofta med min far som var med föreningen Jaif han hette Lennart Yngve de var flera som hjälpte till att sköta både underhåll av stugan samt serveringen jag minns den varma apelsinsaften. Det fanns en vedeldad bastu i ett hus och ett uthus med ved och en brunn söder om stugan. Vintertid rullade vi oss i snön efter bastun. Milspåret gick över nässjövägen så där fick skidorna bäras över. På milspåret tillbaka till stugan var det ytterligare en passage över nässjövägen. Där bodde två bröder som vi hälsade på i bland för dom ägde delar av marken där spåren gick. Jag skidade ofta från Ekhagen upp till Järabacken och stugan. Det tillkom en replift i backen på 60-talet som var rolig ,isig och svår att hålla sig fast på så det blev åtskilliga vurpor i den med kaos som följd. De vuxna som var med och skötte om stugan var bekanta till min far jag har namnen på dem vid intresse.
SvaraRadera